Două zile minunate de primăvară


20.03.2025


În prima zi, duminică, 09.03.2025, activitatea s-a desfășurat pe terenul de la Școala Gimnazială „Ilie Stoenescu” Boțești (n.r. județul Argeș) și i-am avut alături de noi pe domnul Gheorghe Draghici (o legendă a acestui sport fiind denumit „mașina de pase”), pe domnul Oliver Ioniță și domnul Vasilescu Irinel (foști jucători de oină) cât și pe domnul Victor Popa (enciclopedia echipei).


Foto 1: O parte din membrii echipei alături de domnii Draghici Gheorghe și Vasilescu Irinel

O zi minunată, plină de energie, sport și voie bună în care ne-am bucurat de aerul curat și de peisajele frumoase, într-un cadru perfect pentru activități recreativ-sportive. Participanții au fost entuziasmați să participe la jocuri și exerciții, iar spiritul de echipă a fost la înălțime.


Foto 2: O parte din membrii echipei de fete

S-au prezentat pe teren două echipe care s-au antrenat separat deoarece am avut echipa formată din elevi de ciclul primar, pentru unii din ei a fost prima interacțiune cu acest joc și ne-am axat pe acomodarea cu mingea, pe prinderi și păsări, iar la sfârșit am învățat și loviturile cu bastonul.

Copiii au fost foarte încântați de atmosferă și de regula propusă de subsemnata (nimeni nu stă, fiecare va lucra în ritmul său nu punem presiune că nu s-a prins mingea sau de vreo ratare a unei lovituri) învățăm încet, dar sigur.


Foto 3: Indicații la atelierul de prindere-pasare

Domnul Drăghici a oferit indicații ambelor echipe, iar eu m-am ocupat de cei mici pentru partea de inițiere.

Foto 4: Indicații la atelierul de lovire cu bastonul și servitul mingii

Echipa mare formată din elevi de ciclul gimnazial plus elevi de la liceu (foști elevi ai Școlii Gimnaziale „Ilie Stoenescu” Boțești) au avut partea de încălzire specifică jocului de oină și apoi meciuri demonstrative pentru a-i ajuta pe cei din echipa mică și muncitoare (cum îmi place mie să îi numeasc), domnii menționați mai sus au fost de mare ajutor și din mers fără a vorbi înainte cine de ce să se ocupe ne-am luat fiecare echipele. Oliver și Irinel Vasilescu s-au ocupat de echipa mare.


Video 1: Fază de joc

Iar la sfârșit am făcut împreună și un meci de oină a fost între antrenorii echipelor și sportivi, a fost super să joci cu cei pe care i-ai învățat și le-ai pus, în urmă cu un an, bastonul în mână pentru prima lovitură.


Foto 5: Domnul Gheorghe Draghici (una dintre legendele acestui sport)

A fost o întâlnire specială, unde am avut ocazia să interacționăm, să ne distrăm și să învățăm lucruri noi. Fiecare moment petrecut împreună a fost o oportunitate de a ne dezvolta și de a crea amintiri frumoase. Mulțumim tuturor celor implicați pentru această zi reușită! Așteptăm cu nerăbdare următoarea aventură!


În a doua zi, luni, 10.03.2025, s-a desfășurat al doilea antrenament doar cu o clasă de gimnaziu unde am consolidat ce se știa și apoi am căutat să lucrăm mai mult pe atac și pe ce trebuie făcut atunci când avem adversarul pe întoarcere, apoi am avut plăcerea să văd cum elevii între ei își ofereau indicații și se sfătuiau.


Foto 2.1: Lovitura la baston cu servitul mingii

Am câștigat și copilași care se retrăgeau cât puteau de la mișcare și ieri (n.r. 10.03.2025) nu își mai doreau să iasă de pe teren … cu greu am mai descoperit și „comori ascunse” prin antrenamentul de ieri și asta îmi dă o speranță că mai obținem talente.


Foto 2.2: Apărarea

De la distanță noi colaborăm, ne trimitem filmulețe și domnii antrenori Victor, Drăghici și Oliver ne oferă sfaturi unde mai avem de adăugat sau de corectat.

Foto2.3: Prindere-pasare

Echipa din care fac parte este frumoasă și cu oameni minunați, nu există concurență între membrii (care a lucrat mai mult sau alte detalii).


Foto 2.4: Așezarea în teren, discuție despre atacul adversarului aflat pe întoarcere

Voi reveni curând cu alt articol despre echipa de la Plătărești formată din ciclul primar asa cum am spus „oina o voi promova și la școala unde predau în prezent”.

Vă mulțumesc pentru interesul acordat articolului și pentru reacțiile din comentarii!

Materialul a fost realizat de profesorul de educație fizică și sport Monica Elena Ilie și publicat prin acordul primit în ceea ce privește utilizarea materialelor foto-video.



Articole

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *